Ferforje’nin Tarihi Geçmişi

İnsanlık bilindiği kadarı ile taş devri ile başlamıştır. Bronz Devri ve Demir Çağı olarak devam etmiştir. İnsanlar demiri ilk keşfettiklerinde demirin sert ve sağlamlığının farkına vararak silah olarak kullanmayı düşünmüşlerdir. Bunun da ilk örnekleri M.Ö. 3000′ li yıllarda Mısır Medeniyeti’nde keski ve balta olarak kullanılan demir örneklerinde görmekteyiz. Aynı şekilde Hitit Medeniyeti’nde de benzer örnekler görülmektedir.

Demirin bu kadar güçlü bir metal olması ve silahlı karşılaşmalarda ön plana çıkması nedeniyle, tarihte doktorlar ve astrologlar gibi demirciler de çok önemli addedilmiş ve saygı duyulan kişiler olmuşlardır. İnsanlar, inançları doğrultusunda, doktorlardan şifa beklerken onların Tanrıya yakın olduğuna inandıkları gibi, kılıç,kalkan, zırh üreten, demiri işleyip hayat veren demircileri de Tanrı’ya yakın görmüşlerdir. Mamafih, bilinen ilk demirci Hz. Davud (A.s.) tur. O dönemlerde demirin işlenmesine, müthiş bir şekilde biçimlendirilmesine sihirli bir güç atfedilmiştir. Böylesine güçlü bir metalin ehlileştirilmesi, kristal yapısının, mekanik karakterinin değişime uğratılması, bu işi yapabilenleri, insanlar nezdinde önemli kılmıştır.

Ferforje anlamındaki bulguları değerlendirecek olursak, Dorset’te yapılan kazı çalışmalarında, M.S. 4. yy.’a ait pencere parmaklığı kalıntıları bulunmuş, 14.yy.’da ise farklı yaprak motiflerine rastlanılmıştır. Biraz daha geriye gidecek olursak; Roma Dönemi’nde kapı kolu, kapı tokmağı ve menteşe olarak karşımıza çıkan ferforje demir, M.Ö. 4.yy ve M.S. 1. yy arasında yoğun bir şekilde asker zırh, kılıç ve kalkanlarında kullanılmıştır. Ayrıca, Romalılar İmparatorluk Kuleleri’nin yapımında da demir kullanmışlardır.

Roma İmparatorluğu’nun yıkılışı ile demir kullanımında farklılıklar oluşmaya başlamıştır. Demir’den en iyi mamüllerin üretimi, ilk olarak Kuzey İtalya’da başlamış, süs amaçlı olarak üzerine Altın ve/ veya Gümüş işlenmiş ferforje  örnekleri göze çarpmaktadır. M.S. 2. yy. ferforje, kilise ve manastırlarda sanatsal amaçlı kullanılmıştır. Paris’teki Notre Dame Kilisesi ve İngiltere’deki Winchester Katedrali’nde bu örnekler görülmektedir.

Ferforje en gözde dönemini İspanya’da yaşadı. 17. yy. da Kral Louis ‘nin tahta çıkmasıyla ferforje kullanımı ve ferforjenin önemi doruk noktasına çıkmıştır. 18.yy. da göçler arttıkça da ferforje yaygınlaşmaya başlamıştır. 20.yy başlarında ise mimari anlamda bir durgunluk yaşanırken, ferforje popülaritesi müthiş bir ivme ile armaya başlamıştır.

 

     

      

Beykoz Bölgesinde Ferforje & Lazer Kesim Hizmeti Vermekteyiz.

 

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir